Kuva Space Oy
Kuva Space pyrkii tuottamaan yrityksille ja valtioille kattavaa avaruuspohjaista tietoa maailman tilasta. Tietoa on tarkoitus kerätä hyperspektrikuvantamisella päivittäin ja tarjota asiakkaille lisenssimallilla.
Toimialan ongelmat – maailman jatkuvalle seurannalle kriittinen tarve
Toimialan ongelmat – maailman jatkuvalle seurannalle kriittinen tarve
Maapallon tilasta ja tapahtumista on pysyttävä ajan tasalla tilanteessa, jossa luonnonvarat ja turvallisuus ovat uhattuina pahemmin kuin koskaan. Geopoliittinen turvallisuustilanne on hauras, ja ilmastonmuutoksesta johtuvat ääri-ilmiöt voivat vaikuttaa äkillisesti esimerkiksi satoihin. Valtiot ja yritykset tarvitsevatkin päätöksentekoonsa yhä kriittisemmin faktoja arvioiden tilalle.
Maata kiertävistä satelliiteista vain noin 20 prosenttia monitoroi maapalloa. Niistä valtaosa on optisia eli tavallisella kameralla varustettuja satelliitteja, joiden kuvia on hankala käyttää kattavasti ja automatisoidusti. Asiakas joutuukin tilaamaan kuvan satelliittiyritykseltä rajatulta alueelta tiettynä aikana. Kuvan toimittamisessa saattaa kestää päiviä tai jopa viikkoja, minkä jälkeen sen analysointi jää asiakkaalle.
Kuva Space pyrkii muuttamaan tämän disruptiivisella liiketoimintamallillaan. Yhtiö kerää ja tuottaa maailmasta avaruuspohjaista tietoa jatkossa isoilta alueilta päivittäin. Sitä tarjotaan kustannustehokkaalla ja skaalautuvalla lisenssimallilla ja analysoituna.
Yhtiön palvelut auttavat ympäristön ja sen muutosten seurannassa, maankäytön suunnittelussa, luonnonvarojen hallinnassa sekä ruokaturvallisuudessa ja yleisessä turvallisuudessa.
Uniikki teknologia palvelee useita aloja
Kuva Space rakentaa palveluidensa mahdollistamiseksi kattavaa mikrosatelliittijärjestelmää, jossa hyödynnetään hyperspektrikuvantamista. Hyperspektrikuvantamisella voidaan tunnistaa, luokitella ja analysoida kasveja, maaperää, rakennuksia, päästöjä ja kaasuja. Sillä saa siis tietoa myös asioiden koostumuksesta toisin kuin optisilla kameroilla tai tutkilla. Puolustuksessa siitä onkin apua esimerkiksi naamioitujen kohteiden tai ns. pimeiden alusten tunnistamisessa. Lisenssipohjaisen Kuva Sense™ -alustan kautta asiakas saa informaation viimeistään kahden tunnin kuluttua satelliitin havainnosta, tulevaisuudessa vieläkin nopeammin, jopa alle 15 minuutissa.
Yhtiö palvelee kolmea päämarkkinasegmenttiä: vakuutus ja rahoitus, ympäristö sekä turvallisuus. Esimerkiksi kenttätarkastukset tuovat asiakkaille avaruudesta käsin tehtyinä isoja säästöjä verrattuna paikalle matkustamiseen. Lisäksi asiakkaat voivat saada tilannetietoa, jota ei ole aiemmin voinut saada.
Isoja edistysaskelia edellisen osakeannin jälkeen
Vuonna 2016 perustettu Kuva Space on toteuttanut ja laukaissut neljä satelliittia yhdenkään epäonnistumatta. Yhtiöllä ei ole tiedossa muita New Space -yrityksiä, jotka olisivat kyenneet samaan. Elokuussa 2024 laukaistiin ensimmäinen kaupallinen satelliitti Hyperfield-1A, joka toimii odotetusti ja on parhaillaan kalibrointijaksolla. Hyperfield-1A:n sisarmallin Hyperfield-1B:n laukaisu on varattu vuoden 2025 alkukuukausilta.
Seuraavan sukupolven Hyperfield-2-satelliiteissa on laajempi mittauskyky ja lisäksi tarkka optinen kamera. Hyperfield-2 sukupolvi on suunniteltu, ja sen satelliitteja aiotaan laukaista vuonna 2026. Lopullinen tavoite on rakentaa sadan satelliitin järjestelmä, jolla voi ottaa päivittäin useita mittauksia joka puolelta maapalloa.
Hyperfield-1A:n odotetaan tuottavan kaupallista dataa lähikuukausina, ja Kuva SenseTM -palvelualusta avataan asiakaskoekäyttöön ensi vuonna. Yhtiön Early Access -ohjelmassa on mm. viisi maailman kymmenestä suurimmasta maatalousalan teknologiayrityksestä sekä suuria vakuutus- ja energiayhtiöitä.
Kuva Space on jo päässyt käsiksi isoihin sopimuskokonaisuuksiin
Yhtiön Yhdysvaltojen-toiminnot etenevät, ja vuonna 2023 Virginiaan perustettu Kuva US, Inc. on aktivoitunut asiakaskuntien, kuten NGA:n sekä US Space Forcen suuntaan. Yhtiö on palkannut USA:n toimintojen vetäjäksi Jerry Welshin, joka perusti ICEYE:n Yhdysvaltojen-toiminnot ja loi yhteydet valtiollisiin toimijoihin. Nyt hän tekee saman Kuva Spacelle. Näiden toimien avulla Kuva Space on jo päässyt käsiksi isoihin sopimuskokonaisuuksiin. Merkittävimpänä saavutuksena ovat kaupalliset yhteydet kolmeen erittäin merkittävään luottamukselliseen puolustuspuolen asiakkaaseen.
Myös Suomen Nato-jäsenyys on avannut Yhtiölle isoja mahdollisuuksia. Yhtiö on mm. saanut Basic Ordering Agreement -statuksen, joka mahdollistaa hakemisen Naton miljardikokonaisuuteen toimittamaan hyperspektripalveluita. Haun odotetaan aukeavan vuoden 2025 alkukuukausina.
Yhtiön tavoite on lyhentää informaation tämänhetkistä vasteaikaa Euroopan avaruusjärjestön CSS-ohjelman puitteissa. Vuonna 2023 saatu 5 miljoonan euron sopimus EU:n Copernicus-ohjelman kanssa on puolestaan juuri läpäissyt toisen vuoden välikatselmoinnin.
Yhtiö on myös toimittanut Euroopan avaruusjärjestön HERA-asteroidimissioon korkean luotettavuuden alijärjestelmiä, mikä osoittaa järjestön vahvan luottamuksen Yhtiön työhön. Planeettojen puolustukseen tähtäävä HERA laukaistiin lokakuussa 2024.
Suuri markkinapotentiaali useilla aloilla
Hyperspektrimittausta on sanottu kaukokartoituksen seuraavaksi aalloksi. Kuva Spacen tavoite on olla markkinajohtaja hyperspektripohjaisessa kaukokartoituksessa ja globaalisti paras lähde sekä ympäristö- että turvallisuusinformaatiolle.
Yhtiön tärkeimmät kasvun ajurit liittyvät ilmastonmuutoksen lieveilmiöihin sekä kansallisiin turvallisuusuhkiin. Kaukokartoitusmarkkinoiden kooksi on arvioitu n. 15 miljardia euroa vuonna 2030, mutta kaikkineen yhtiö arvioi yli 100 miljardin euron arvoiseksi markkinat, joissa tavalla tai toisella mitataan, kartoitetaan ja näytteistetään asioita. Markkinat kasvavat n. 10 % vuodessa ja Yhtiölle merkittävimpien segmenttien osalta n. 20 % vuodessa.
Kehittymässä on myös uusia markkinoita, joissa Yhtiön palveluille on suuri tarve: esimerkiksi hiilikompensaatiomarkkinoiden on arvioitu olevan 50 miljardia vuonna 2030 ja jopa 250 miljardia euroa vuonna 2050.
Yhtiön liikevaihto kasvaa tänä vuonna n. 3 miljoonaan euroon viime vuoden 1,2 miljoonasta eurosta. Vuodelle 2030 tavoiteltava liikevaihto on hyvän kasvun skenaariossa 235 miljoonaa ja voimakkaan kasvun skenaariossa 352 miljoonaa euroa.
Exit-aikaikkuna vuosina 2027–2028
New Space -alan exiteissä valuaatio on tyypillisesti ollut 1–2,6 miljardia dollaria. Tasaista liikevaihtoa tekevä SaaS-yritys arvotetaan usein liikevaihtokertoimella 6–10, mikä tarkoittaisi Kuva Spacelle 1,4–3,5 miljardin valuaatiota vuonna 2030. Toisaalta Yhtiön liikevaihto kasvaa voimakkaasti koko vuosikymmenen, jolloin valuaatio voi olla miljardiluokkaa jo 2027. Alan viimeisin merkittävä exit on ollut Maxar Technologiesin myynti 6,4 miljardin dollarin valuaatiolla vuonna 2023.
Kuva Space uskoo exit-ajankohtansa osuvan vuosien 2027–2028 tienoille, jolloin se arvioi saavuttaneensa päivittäisen maapallon laajuisen mittauskyvyn, solminut merkittäviä asiakassopimuksia sekä kääntänyt kassavirran positiiviseksi. Exit-skenaarioita ovat niin listautuminen kuin myynti esimerkiksi asiakasyhtiölle tai isolle Old Space -yhtiölle.
Yhtiön merkittäviä sijoittajia ovat mm. Voima Ventures, Nordic FoodTech VC, VTT Holding, Morrow Portfolio (ent. Reaktor Ventures), sekä Earth VC. Osa niistä on sitoutunut sijoittamaan Yhtiöön tässä osakeannissa yhteensä noin miljoona euroa lisää.
Kiinnostuitko?
Jätä yhteyspyyntö ja olemme sinuun yhteydessä!
Kysymykset ja vastaukset
Täältä löydät muiden sijoittajien kysymiä kysymyksiä ja kohdeyhtiön antamia vastauksia.
Kysymykset ja vastaukset on tarkoitettu sellaisille kohdeyhtiötä koskeville kysymyksille, joihin ei löydy vastauksia kierroksen sijoitusmateriaaleista (sijoitusmuistio, markkinointiliite tai perustietoasiakirja). Käythän materiaalit läpi, ennen kuin lähetät kysymyksesi.
Kierroksen etenemiseen ja sijoituksen tekemiseen liittyvät ja kaikki muut kuin kohdeyhtiölle osoitetut kysymykset voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen info@springvest.fi.
Miten Kuva Spacen hyperspektrikameralla varustettu satelliitti eroaa kilpailevien yritysten hyperspektrisatelliiteista?
Ensin hyperspektrin ero muihin mittausmenetelmiin. Optiset satelliitit näyttävät, miltä kohteet näyttävät visuaalisesti, tutkakuvat (kuten ICEYEn kamera) näyttävät, että minkä muotoisia kohteet ovat, mutta hyperspektrikameran avulla tiedetään, että mistä kohteet on tehty. Jos on esimerkiksi täysin vihreä alue, niin optinen satelliitti näkee vain vihreää, tutkasatelliitit, että onko alue tasainen, vai onko siellä jotain muotoja (mutta ei näe, että onko se vihreää). Hyperspektrikameralla näkee, että onko se vihreä alue nurmea, pensaita, puita, minkä lajin puita, vai kenties orastavaa vehnää - tai naamioverkkoa. Tämä tieto saadaan, koska hyperspektrikameralla mitataan kohteen spektrisormenjälki, ja jokainen aine jättää tunnetun jäljen spektriin, joka voidaan sitten algoritmeilla löytää.
Kuva Spacen hyperspektrikamerateknologia on ainutlaatuinen, sillä sekä kaikki kilpailevat yritykset, että tieteelliset satelliitit toteutetaan viivakameraperiaatteella, kun taas meillä on säädettävä spektrisuodin. Toteutustapamme takia voimme ohjelmallisesti säätää satelliitissa mitattavat aallonpituuspisteet, ja lisäksi “pysäyttää” kuvan liike maan pinnalla hetkeksi kääntämällä satelliittia, koska meillä on 2D-kuvailmaisin viivakameran sijaan. Näitä kahta ominaisuutta käyttämällä saadaan mittauksen laatu, eli signaali-kohina-suhde kasvatettua jopa kertoimella 10 mikä takaa erittäin luotettavat tuotteet, sekä enabloi datan automatisoinnin jalostetuksi päätöksentekoinformaatioksi - tätä ei pysty tekemään kilpailijoiden kohinaisella datalla.
Kuva Spacen hyperspektrikamerateknologia on ainutlaatuinen, sillä sekä kaikki kilpailevat yritykset, että tieteelliset satelliitit toteutetaan viivakameraperiaatteella, kun taas meillä on säädettävä spektrisuodin. Toteutustapamme takia voimme ohjelmallisesti säätää satelliitissa mitattavat aallonpituuspisteet, ja lisäksi “pysäyttää” kuvan liike maan pinnalla hetkeksi kääntämällä satelliittia, koska meillä on 2D-kuvailmaisin viivakameran sijaan. Näitä kahta ominaisuutta käyttämällä saadaan mittauksen laatu, eli signaali-kohina-suhde kasvatettua jopa kertoimella 10 mikä takaa erittäin luotettavat tuotteet, sekä enabloi datan automatisoinnin jalostetuksi päätöksentekoinformaatioksi - tätä ei pysty tekemään kilpailijoiden kohinaisella datalla.
Kierros on päättynyt - Kysymyslomake on suljettu