Kaikki sivun toiminnot eivät toimi oikein Internet Explorer selaimella! Suosittelemme käyttämään selaimena joko Google Chromea, Firefoxia, Safaria tai Microsoft Edgeä.

Teknologiayhtiö Pesmel toimittaa teollisuudelle älykkäitä varastoautomaation ja materiaalivirtojen hallinnan ratkaisuja. Yhtiö auttaa raskasta teollisuutta toimimaan tehokkaammin sekä välttämään manuaalisen tavarankäsittelyn ongelmat.

Raskaan teollisuuden materiaalivirtojen hallinta kaipaa tehostamista
 
Raskaan teollisuuden varastointi on perinteisesti ollut hyvin manuaalista. Esimerkiksi metallikelat tai renkaat on varastoitu matalina riveinä, mikä on vienyt paljon lattiatilaa. Lisäksi varastoihin on tarvittu runsaasti ihmistyövoimaa siirtämään tuotteita trukeilla tai nostureilla. Tällainen varastonhallinta vie tyypillisesti paljon aikaa, kuluttaa energiaa sekä lisää kustannuksia ja vahinko- ja työtapaturmariskejä.

Digitalisaatio on vauhdittanut myös raskaan teollisuuden siirtymää konekeskeisestä tekemisestä kohti data- ja ohjelmistopohjaisia ratkaisuja. Varastoautomaatioratkaisut ovat alkaneet yleistyä, kun yritykset hakevat säästöjä kustannuksiin ja energiankulutukseen sekä parannusta tuotannon läpimenoaikoihin.

Silti automaatiosta ja digitalisaatiosta voisi ottaa raskaassa teollisuudessa vielä paljon enemmän irti esimerkiksi tuotannon ja logistiikan pullonkaulojen ennakoinnin näkökulmasta. Korkeavarastoteknologiassa on niin ikään runsaasti hyödyntämätöntä potentiaalia.

Älykäs varastoautomaatio, jota käytetään jo ympäri maailman

Teknologiayhtiö Pesmelin älykkäät varastoautomaatioratkaisut tekevät varastoinnista ja materiaalivirtojen hallinnasta huomattavasti tehokkaampaa. Yhtiön oma Material Flow How® -konsepti kattaa koko materiaalivirtojen hallinnan raskaan teollisuuden varastoissa ja toimitusketjuissa. Teknologian hyödyt säteilevät koko toimitusketjuun myynnistä tuotantoon ja varastointiin. 

Käytännössä konsepti kattaa korkeavarastoteknologian, ohjelmiston ja siihen sisäänrakennetun digitaalisen kaksosen sekä laajat jälkimarkkinapalvelut.

Pesmelin ratkaisujen seurauksena esimerkiksi rekkakuljetuksen kääntöaika tehtaalla voi lyhentyä 2,5 tunnista vain tuntiin, kun varasto pystyy syöttämään lastin ulos alle 20 minuutissa tilauksen vastaanottamisesta. Eräässä asiakasyrityksessä tuotteen toimitusaika puolestaan lyheni 12 päivästä kahteen. 
 
Pesmelin suurimmat nykyasiakassegmentit ovat paperi-, kartonki-, sellu- ja metalliteollisuus. Rengasteollisuus ja kontinkäsittelylogistiikka ovat kasvavia segmenttejä. 

Asiakkaita ovat esimerkiksi Metsä Group, Outokumpu, SAICA Group, Stora Enso, International Paper, Saint Gobain, Tata Steel, JSW Steel, April ja Baosteel. Historiallisesti tarkasteltuna noin 60–80 % Yhtiön vuosittaisesta liikevaihdosta tulee ulkomaisilta ja noin 20–40 % kotimaisilta asiakkailta.

Pesmel on toimittanut monelle yritykselle varastoautomaatioratkaisuja usealle tuotantolaitokselle. Asiakassuhde usein myös jatkuu projektin jälkeen palvelusopimuksella.

Liikevaihto sekä tilaus- ja tarjouskanta vakuuttavassa kokoluokassa
 
Pesmelin liikevaihto vuonna 2024 oli 62 miljoonaa euroa. Tulevaisuuden kasvumahdollisuudet näyttävät positiivisilta. Hyvän kasvun skenaariossa Yhtiö tavoittelee 100 miljoonan euron liikevaihtoa vuonna 2027 ja 140 miljoonan euron liikevaihtoa vuonna 2029.

Vuosien 2022–2024 strategisen muutoksen seurauksena Yhtiön projektitoimitusten keskisumma on kaksinkertaistunut. Yksittäisen projektitoimituksen arvo voi olla miljoonista kymmeniin miljooniin euroihin. Myös palveluasiakkuuksien määrä on kasvanut vuosi vuodelta erittäin paljon.
 
Tuoreina markkina-avauksina Yhtiö on kehittänyt toimialakohtaiset automaatioratkaisut rengasteollisuudelle sekä kontinkäsittelylogistiikkaan. Kontinkäsittelyratkaisun kaupallistaminen on aloitettu yhteistyössä Konecranesin kanssa.
 
Huhtikuun alussa 2025 Yhtiön tilauskanta oli noin 95 miljoonaa ja tarjouskanta noin 300 miljoonaa euroa, josta seuraavien 8 kuukauden aikana päätöksiä odotetaan noin 90 miljoonan euron osalta. Kontinkäsittelyratkaisujen tarjouskantaa seurataan erikseen, ja se on muuhun tarjouskantaan verrattuna moninkertainen. Yli 70 % potentiaalisista asiakkaista on Yhtiön arvion mukaan vielä tavoittamatta.

Ratkaisujen taustalla uniikki konsepti

Pesmelin kehittämä Material Flow How® -konsepti kattaa koko materiaalivirtojen hallinnan raskaan teollisuuden varastoissa ja toimitusketjuissa. Konseptissa on kolme osaa:
 
1. Asiakaskohtaisesti suunnitellut korkeavarastot ja kuljetinjärjestelmät, jotka soveltuvat painaville ja vaikeasti käsiteltäville tuotteille, kuten metallikeloille, paperirullille ja sellupaaleille. Esimerkiksi hyllystöhissit voivat käsitellä jopa kuusi kertaa enemmän sellupaaleja kuin trukit samassa ajassa. Tuotteet varastoidaan jopa 40 metrin korkeuteen, mikä tehostaa tilankäyttöä ja kutistaa kustannuksia. 
 
2. Varastonhallintaohjelmisto ja digitaalinen kaksonen. Pesmelin oma Material Flow WMS -ohjelmisto yhdistää varasto-, lähetys- ja tuotantologistiikan kokonaisuudeksi. Varaston käyttöastetta voi ennustaa jopa kuukauden päähän. 
 
Ohjelmiston keskeisenä osana on digitaalinen kaksonen (Digital Twin), jolla korkeavaraston kapasiteettia ja toimivuutta voi optimoida jo ennen rakentamista sekä operatiivisessa vaiheessa. Yhtiö on kehittänyt ohjelmiston itse ja omistaa sen aineettomat oikeudet kokonaan.
 
3. Laajat jälkimarkkinapalvelut, kuten 24/7 toimiva helpdesk, ohjelmistopäivitykset ja varaosapalvelut, turvaavat järjestelmän toimivuuden varaston elinkaaren ajan. Tukipyyntöihin reagoidaan 15 minuutissa, ja valtaosa ongelmista ratkeaa tunnissa.

Mukana jo merkittäviä sijoittajia ja exitiin useita hyviä vaihtoehtoja

Pesmelin sijoittajien joukossa on mm. suomalaisten teollisuussukujen sijoitusyhtiöitä sekä kotimaisia eläkevakuutusyhtiöitä. Yhtiöön ovat sijoittaneet esimerkiksi Turret, Holdix, Pohjanmaan Arvo Sijoitusosuuskunta, MR Value, Eläkevakuutusyhtiö Veritas, Helmet Capital ja Suomen Teollisuussijoitus (Tesi).

Yhtiön pääosakkeenomistajat arvioivat, että Yhtiöllä on useita hyviä exit-vaihtoehtoja seuraavien 1224 kuukauden aikana. Vaihtoehtoina ovat koko osakekannan myynti tai listautuminen pörssiin.

Pesmel_sijoittajasiivulle.jpg 102.33 KB


Jätä yhteyspyyntö ja olemme sinuun yhteydessä!

Kysymykset ja vastaukset

Täältä löydät muiden sijoittajien kysymiä kysymyksiä ja kohdeyhtiön antamia vastauksia.
Kysymykset ja vastaukset on tarkoitettu sellaisille kohdeyhtiötä koskeville kysymyksille, joihin ei löydy vastauksia kierroksen sijoitusmateriaaleista (sijoitusmuistio, markkinointiliite tai perustietoasiakirja). Käythän materiaalit läpi, ennen kuin lähetät kysymyksesi.
Kierroksen etenemiseen ja sijoituksen tekemiseen liittyvät ja kaikki muut kuin kohdeyhtiölle osoitetut kysymykset voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen info@springvest.fi.
Miten USA:n uudet tuontitullit vaikuttavat Pesmelin liiketoimintaan?

USA tullien vaikutus vaatii vielä lisäarviointia. Näiden tullien tulkintaa ei ole vielä käytännössä koeteltu ja siltä osin emme tiedä lopullisia vaikutuksia.
Paikallista kilpailijaa raskaalle korkeavarastoteknologialle ei USA:sta löydy. Aiemmin tullit eivät ole kohdistuneet Pesmelin toimittamiin tuotteisiin erityisesti, juuri tästä syystä kun USA:ssa ei ole paikallista kilpailijaa.

Pesmel on samassa asemassa tullien osalta kuin kuka tahansa muu tuntemamme kilpailija. Pesmel uskoo asiakkaidensa USA:ssa edelleen ostavan yhtiön tuotteita ja palveluja samoista syistä kuin tähänkin asti, eli asiakkaiden Pesmelin tuotteiden käytöllä saamien hyötyjen vuoksi. Yhtiön referenssit USA:n markkinoilla ovat erittäin vahvat ja tilauskanta USA:n osalta suuri kattaen sekä kuluvaa että tulevaa tilikautta eikä tällä hetkellä ole tiedossa näihin asiakkuuksiin vaikuttavia negatiivisia seikkoja.  Lisäksi projektin sisällä on muutakin kuin tavaraa. Paljon on palvelua kuten erilaiset suunnittelut, sekä  ohjelmistot.

Lopuksi iso osa voidaan tehdä myös paikallisesti (meillä on oma USA tytäryhtiö), kuitenkin kokemuksemme mukaan tällä hetkellä USA:ssa paikallinen kustannustaso on merkittävästi Pesmelin kustannustason yläpuolella, enemmän kuin 20 %.
Yhtiön lyhytaikaisten velkojen ja -saamisten taso on korkealla tasolla liiketoiminnan muihin lukuihin nähden. Mistä korkeat tasot johtuvat?
Pesmelin liiketoiminta pohjautuu suurelta osin pitkiin, yleensä 12-18 kuukautta kestäviin projektitoimituksiin, mikä sitoo käyttöpääomaa enemmän kuin lyhytkestoisiin tapahtumiin perustuva liiketoiminta. 
 
Toimitusprojektit valmistuvat hitaasti ja asiakkaiden maksut pohjautuvat ennalta määriteltyihin valmiusasteeseen perustuviin maksueriin. Projektien edetessä Yhtiö kirjaa laskennallisia saatavia asiakkailtaan, jotka asiakkaat maksavat toimituksen saavutettua sovitun valmiusasteen. Tästä johtuen Yhtiön taseessa näkyvät lyhytaikaiset saatavat vääjäämättä nousevat korkealle tasolle. 
 
Pitkät toimitusprojektit kerryttävät kuluja Pesmelille projektien edetessä, ja monissa tapauksissa Yhtiö joutuu tilaamaan suuren osan tarvittavista materiaaleista ja töistä ennen kuin toimitusprojektit ovat edenneet sovittuihin asiakkaiden maksueriä laukaiseviin valmiusasteisiin. On myös tavallista, että projektien edetessä niiden aikatauluihin tulee usein asiakkaiden aikatauluista johtuvia muutoksia. Näin ollen Yhtiölle maksettavien ja Yhtiön maksavien laskujen välille syntyy ajoituksellinen epäsuhta ja tätä tasapainottaakseen Pesmel pyrkii hallitsemaan käyttöpääomansa määrää projektikohtaisilla limiiteillä sekä optimoimalla lyhytaikaisten velkojensa määrää.
 
Lyhytaikaisten saamisten ja velkojen optimointi kassanhallinnan työkaluna on tavanomaista projektiluontoisessa liiketoiminnassa ja alalla, jolla Pesmel toimii.
Voit lähettää oman kysymyksesi kirjautumalla sisään
×