Toimialan ongelmana kestävä ruoantuotanto miljardeille ihmisille
Elintarviketeollisuudella on edessään isoimpia haasteita, joita se on ikinä kohdannut. Noin kolmannes globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä aiheutuu ruoantuotannosta ja siihen liittyvästä maankäytöstä. Jotta maapallo voi kantaa 10 miljardia ihmistä vuonna 2050 ja tarjota kaikille riittävän ravitsevan ruokavalion, ihmiskunnan on keksittävä pikaisesti jotain aivan uutta ruoantuotannon ongelman ratkaisemiseksi. Solar Foods Oy:n tuote ja teknologinen ratkaisu kykenee ratkaisemaan tämän haasteen.
Yhtiön uniikki ratkaisu on pääosin hiilidioksidista ja sähköstä tuotettava Solein-proteiini
Solar Foods kaupallistaa elintarvikeyhtiöiden käyttöön Solein-proteiinia sekä sen tuottamiseen käytettävää teknologia-alustaa, vetyfermentointia.
Yhtiön mullistava ja patentoitu ruokainnovaatio on Solein-proteiini. Soleinin valmistukseen ei tarvita viljelykelpoista maata, vaan sitä voi tuottaa missä tahansa, missä on saatavilla uusiutuvaa energiaa – kuten aavikolla tai vaikka avaruudessa. Tuotantoprosessin pääraaka-aineet ovat hiilidioksidi ja sähkö. Yhtiöllä on kyky kasvattaa yhdestä mikroskooppisen pienestä siemenestä jatkuvalla prosessilla ruokaa loputtomiin.
Solar Foodsin teknologia tarjoaa täysin uudenlaisen mahdollisuuden parantaa elintarvikeraaka-aineiden saatavuutta, hinta- ja laatuvakautta sekä keinon vähentää ympäristövaikutuksia.
Tuotanto ja asiakkaat: tuotekehityksessä yli 20 kansainvälistä asiakastaVuodenvaihteessa 2023–2024 Yhtiö on käyttöönottamassa Vantaalla Factory 01 -tuotantolaitoksen. Laitos osoittaa, että Solar Foods pystyy skaalaamaan Soleinin uniikin tuotantoprosessin kaupalliseen mittakaavaan. Tehtaan kokonaisinvestointi on yli 40 miljoonaa euroa ja rakennusprojekti on jo kokonaan rahoitettu. Business Finland on myöntänyt Yhtiölle avustuksena 34 M€ Factory 01 -tuotantolaitoksen ylösajamiseksi Vantaalla ja F02:n suunnittelemiseksi. Yhteensä EU-komission notifioimasta 110 M€ potentiaalisesta avustuksesta on siis jäljellä vielä 76 M€, joka edellyttää erillistä rahoituspäätöstä tulevaisuudessa.
Yhtiön tärkein ja suurin asiakasryhmä volyymillä mitattuna ovat globaalit ja lokaalit ruokayhtiöt, jotka myyvät kuluttajille ruokatuotteita omalla brändillä. Solar Foods on saanut tuotekehitystä varten yli 20 kansainvälistä asiakasta, joihin kuuluu maailman suurimpia elintarviketuottajia.
Iso potentiaali arviolta 2000 miljardin euron globaalissa markkinassa
Yhtiön arvion mukaan proteiinituotteiden globaali markkinakoko on massiivinen, yli 2000 miljardia euroa.
Väestönkasvun takia markkinan kasvu tulee myös jatkumaan. Yhtiön tavoitteena on olla pitkällä aikavälillä vaihtoehto sekä eläin- että kasvisproteiineille kaikissa tuotekategorioissa, joten kokonaismarkkinapotentiaali on valtava. Erittäin voimakkaan kasvun skenaariossa Yhtiö tavoittelee 1,3 miljardin euron liikevaihtoa vuonna 2035.
Yhtiön todennäköinen exit-vaihtoehto on listautuminen 12–48 kuukauden kuluessa, jolloin yhtiön arvoa arvioidaan sen tuloksentekokyvyn ja kasvumahdollisuuksien kautta. Varteenotettava exit-mahdollisuus on myös Yhtiön myynti strategiselle toimijalle, joka tuntee fermentaatioteknologiaa tai on kiinnostunut elintarvikealasta sekä kuluttajatuotteiden valmistuksesta.
Yhtiössä on jo mukana merkittäviä tunnettuja sijoittajiaYhtiön pääomasijoittajat ovat sijoittaneet Solar Foodsiin merkittäviä summia pääomaa. Yhtiön nykyiset sijoittajat Oy Karl Fazer Ab, Lifeline Ventures, Bridford Investments Limited, Voima Ventures (VTT Ventures), Happact I-50 Limited, Turret Oy sekä Holdix Oy ovat sitoutuneet sijoittamaan tässä Osakeannissa tai sen rinnalla järjestettävässä private placement -annissa yhteensä yli 1,1 M€ lisää Yhtiöön. Lisäksi Yhtiön nykyisten sijoittajien merkitsemä 16 M€ suuruinen vaihtovelkakirjalaina konvertoidaan osakkeiksi, mikäli Osakeanti merkitään täysimääräisenä.
___________
Lue Solar Foods Oy:n toimitusjohtajan Pasi Vainikan haastattelu artikkelista "
Solar Foods käynnistää ilmasta ja sähköstä proteiinia valmistavaa tehdastaan Vantaalla"